Benvolguts Gats!
L’emblemàtic establiment 4 Gats convoca enguany la tercera edició del certamen de relats curts. El concurs s’organitza durant la primavera, en un marc culturalment emblemàtic i en un moment molt especial: l’any en què el restaurant cel·lebra el seu 120è aniversari. Les arrels de 4 Gats estan profundament lligades a l’art, la història i la cultura de la ciutat de Barcelona i amb aquest concurs literari en volem fer ressò d'una manera especial.
Per aquest motiu convidem a tot aquell qui vulgui i tingui més de 18 anys d'edat a participar en aquest concurs literari. El certamen té l'objectiu de retre homenatge a la memòria centenària dels 4 Gats testimoni de la nostra ciutat i de la història, de l’art i la literatura en general.
El període de participació s'iniciarà a partir de l’1 d’abril i restarà obert fins al 20 de maig de 2017.
Els premis s’entregaran el proper 31 de maig a la tarda-vespre en un acte que tindrà lloc en el mateix Restaurant 4 Gats.
Per a més informació de com participar-hi consultar ‘Bases del concurs’.

Una pinzellada per la història de 4 Gats

4 Gats va ésser i és un establiment de referència intel•lectual única. Emmarcat en un edifici ja de per sí insòlit com és Casa Martí de Josep Puig i Cadafalch, Els 4 Gats mai va ser tan sols un restaurant sinó com va dir Santiago Rusiñol: ‘l’essència d’aquest local és l’aliment de l’ànima’.
El restaurant va ser fundat l'any 1897 per Pere Romeu, amant de l’art i la cultura.
Així doncs, Els 4 Gats es converteix a finals del s. XIX en el refugi cultural i artístic dels intel•lectuals a Barcelona. Tant és així que s’hi organitzen tertúlies, exposicions d’art, sessions musicals i també representacions d’ombres xineses i de titelles.
Destacats personatges de la vida artística i cultural de l'època van passar per aquest local. Des d’un jove Picasso, que inclús fa les seves primeres exposicions individuals a 4 Gats, passant pel pintor Ramon Casas i l’escriptor, dramaturg i també pintor Santiago Rusiñol. Juntament amb Miquel Utrillo, aquestes quatre personalitats formen part del marc habitual del local entre 1897 i 1903.
Isaac Albéniz, Enric Granados, Lluís Millet o Antoni Gaudí són altres erudits que també hi van fer acte de presència.
Aquest vessant artístic i literari del local el va portar a editar la seva pròpia revista 'Els 4 Gats' tot i que només va arribar a publicar 15 números. Posteriorment va passar a rebre el nom de ‘Pèl i Ploma’ i se'n van editar 100 números entre 1899 i 1903.
Pere Romeu, l'ànima promotora del local, fou un idealista que fomentà l’intel•lecte per sobre del negoci, això va comportar la manca d’ingressos raó per la qual els 4 Gats va haver de tancar. Una pèrdua pels barcelonins i amants de la cultura que no es torna a recuperar fins passades dècades dècades.
120 anys després de l’obertura de les portes d’aquest espai tan simbòlic a Barcelona, encara queden els vestigis del que va ser una icona modernista i casa de les personalitats més pintoresques del modernisme català.

Tota la informació de com participar al concurs i bases

QUI?

1. Escriptors/es entre 18 i 30 anys (nascuts entre 1987 i 1999, ambdós anys inclosos)

2. Escriptors/es de més de 30 anys (nascuts els anys 1986 o abans)

Cada persona només podrà presentar un relat.

QUÈ?

El relat haurà de ser original i inèdit i no podrà haver estat premiat en cap altre concurs, ni podrà ser presentat a cap certamen literari mentre aquest resti obert.

El relat ha de tenir una extensió d'entre 2.000 caràcters i 3.000 (amb espais) i ha d'estar escrit en lletra 'Arial', mida 12.

El text pot ser de temàtica, gènere i estil lliure, de ficció o de no-ficció.

Els relats han d’estar escrits en llengua catalana o castellana.

COM?

Per participar al certamen cal inscriure’s enviant un correu electrònic a concursploma@4gats.com indicant:

 • NOM
 • COGNOMS
 • EDAT
 • OCUPACIÓ
 • CORREU ELECTRÒNIC
 • TELÈFON DE CONTACTE
 • ENLLAÇOS ALS PERFILS DE TWITTER I FACEBOOK (ambdues comptes poden ser utilitzades per fins promocionals a les Xarxes Socials del Restaurant 4 Gats i del Grup Ferré). Si no voleu ser mencionats, indiqueu-ho explícitament.

I adjuntar l’arxiu amb el relat sense signar en format word o PDF.

JURAT

El jurat estarà format pel director de l’Escola d'Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, Jordi Muñoz, per un/a escriptor/a i professor/a de l’Escola d’Escriptura, pels guanyadora del I i II Concurs Ploma 4 Gats, Catalina Mir i Pol Beckmann, per Òscar Ferré i Sílvia Ferré, gerents del Grup Ferré de restauració, i per Enric Tomas, de l’agència de comunicació Promotourist.

Per a la valoració dels treballs es tindrà en compte la qualitat literària i l’originalitat creativa.

CALENDARI PREVIST

El concurs es posarà en marxa l’1 d’abril de 2017 i comptarà amb un període vàlid per a la presentació dels relats fins al 21 de maig de 2017 fins a la mitja nit del mateix dia. El termini podrà ser ampliat amb previ anunci per part de Grup Ferré als perfils públics de xarxes socials d'Els 4 Gats (Facebook i Twitter).

La última setmana de maig, l’organització anunciarà als10 finalistes de cada categoria la seva condició i els convidarà a la gala d’entrega del 31 de maig.

El dimecres 31 de maig es farà el lliurament del premi en una cerimònia que tindrà lloc a la tarda al mateix restaurant 4 Gats. És imprescindible que les persones guanyadores assisteixin a l'esmentat acte per a la recepció del premi i fotografia. Grup Ferre es reserva el dret de retirar la condició de finalista a aquells que no es presentin a l'esdeveniment.

IMPORTANT

L’autor o autora reconeix ser qui ha escrit el relat, com a tal, té tots els drets sobre l'esmentada obra

L’autor o autora cedeix els drets de reproducció, distribució i comunicació pública de l'obra al Grup Ferré de Restauració " (en endavant Grup Ferré). Aquests drets d'explotació de l'obra que se cedeixen són en qualsevol dels formats existents i coneguts a dia d'avui. No hi haurà remuneració econòmica percebuda per l'autor o autora com a contraprestació per aquesta cessió.

El premi pot quedar desert si així ho determina el jurat. Es podran concedir tots els accèssits que el jurat consideri oportú. El premi no pot ser cedit a terceres persones ni serà en qualsevol cas canviant per diners o compensació d’una altra índole.

Les deliberacions del jurat seran del tot reservades i, per tant, no es podrà demanar a cap dels seus membres que n’ofereixi explicacions.

Qualsevol dels relats presentats que no acompleixin les condicions mencionades a les Bases del Concurs serà descartat.

Presentar-se aquest concurs implica l’acceptació de totes les bases.

Client Testimonials

 • Tota obra d'art ha de ser seductora i si per ser massa original es perd la qualitat de la seducció, ja no hi ha obra d'art.

  Antoni Gaudí
 • La inspiració existeix, però t’ha de trobar treballant

  Pablo Picasso
 • Les millors cartes d'amor estan escrites pels que no estan enamorats

  Santiago Rusiñol
 • No deixis apagar l’entusiasme, virtut tan valuosa com a necessària; treballa, aspira, tendeix sempre cap a l’altura.

  Rubén Darío